Polędwiczki wieprzowe w roli głównej czyli coś co bardzo lubię :)
Są delikatne, smaczne i nie wymagają zbyt dużego wkładu pracy. Najbardziej lubię z sosem kurkowym jednak tym razem musiałam zadowolić się pieczarkami.
600 gram polędwiczek wieprzowych
oliwa z oliwek
300 gram rukoli
około 15 pomidorków koktajlowych
kolendra, tymianek, pieprz czarny
masło klarowane do smażenia
oliwa z oliwek
sok z cytryny
NA SOS PIECZARKOWY
250 gram pieczarek
łyżka posiekanej pietruszki
1 cebula
100 ml śmietany 30%
pieprz, sól, pół kostki rosołowej (u mnie bulion cielęcy)
kasza manna
Do rondelka z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy z oliwek wrzucamy posiekana w kosteczkę cebulę, kiedy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy około 10-15 minut. Pieczarki powinny puścić wodę jeżeli jest jej mało dodajemy około 1/4 szklanki wody. Dolewamy śmietankę i wrzucamy pół kostki rosołowej i doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze z 10 minut po czym dodajemy 2 łyżki kaszy manny która w na pewno zdrowszy sposób zagęści nam sosik. Wrzucamy łyżkę pokrojonej natki pietruszki podgrzewamy jeszcze 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia.
Mięso myjemy, obsuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry około 2 cm. Każdy kawałek rozgniatamy ręka ( nie tłuczemy tłuczkiem- mięso bardzo delikatne.) Każdy plasterek smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy tymiankiem, kolendrą i czarnym pieprzem, a następnie na minimum godzinę odstawiamy do lodówki.
Gdy nasze mięso już odpowiednio długo poleżało w lodówce na talerzu układamy rukolę z pomidorkami koktajlowymi i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek z sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła klarowanego i smażymy polędwiczki około 4-4,5 minut z każdej strony. Polędwiczki solimy delikatnie dopiero PO USMAŻENIU:)
u mnie z kluskami śląskimi ale może być tez ryż czy ziemniaki
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz