Potrzebujemy
- 400 gram piersi z indyka
- 1 papryka czerwona
- 1 średnia cukinia
- opakowanie kiełków z fasoli mung
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- sezam do posypania
- odrobina pieprzu cayenne, sól, pieprz czarny,
sos teriyaki robiłam z tego przepisu http://kuchnia-azjatycka.wieszjak.pl/kuchnia-japonska/310364,Przepis-na-sos-teriyaki.html
trzykrotnie zmniejszyłam składniki i było wystarczająco. Jeśli ktoś nie ma ochoty sosu robić samodzielnie jest mnóstwo gotowych sosów.
Indyka pokrojonego w paseczki dosyć drobne oblewamy 3 łyżkami stołowymi sosu teriyaki , posypujemy solą i pieprzem cayenne i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty. Kroimy cukinię i paprykę jak tylko fantazja nam podpowie. Na rozgrzany wok z odrobiną oleju kokosowego lub innego np z oliwek wrzucamy pokrojone warzywa, kukurydzę, kiełki i podlewamy odrobiną sosu teriyaki. Podsmażamy na sporym ogniu przez około 5 minut po czym zmniejszając ogień dusimy do około 10 minut. Na drugiej patelni podsmażamy na rumiano indyka. Robimy to do momentu aż uzyska on złoty kolor po czym wrzucamy go do woka z warzywami i dusimy aż do pożądanej dla nas miękkości warzyw, jak dla mnie około 15 minut jest ok. Podlewamy w razie potrzeby dodatkową porcją sosu teriyaki. Kiedy danie jest już gotowe, posypujemy łyżeczką sezamu. Można podawać z ryżem u mnie z makaronem ryżowym błyskawicznym. Pycha :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz