piątek, 31 maja 2013

Pyszne delikatne spaghetti bolognese z polędwicy wołowej


Z racji tego, że makarony uwielbiam w każdej postaci to miałam okazję jeść różne wersje spaghetti bolognese,także z gotowych sosów ale różnica jest kolosalna i kto raz spróbuje zapewne już nie zamieni na inne. :) Dobre mięso to podstawa pysznego smaku, dlatego odradzam zakup mięsa już zmielonego, możemy się niemiło rozczarować zarówno składem jak i smakiem. Spaghetti w takiej wersji jest zdrowe, pełnowartościowe i przepyszne.

250 gram polędwicy wołowej
1 puszka pomidorów bez skóry (u mnie z Lidla)
1łyżka koncentratu pomidorowego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
3-4 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz czarny
2 łyżki oliwy z oliwek
ser do posypania

Polędwice wołowa dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy i posypujemy pieprzem. Czosnek i cebulkę drobno kroimy i smażymy na oliwie z oliwek  do momentu lekkiego zeszklenia, dorzucamy mięso i smażymy około 7 minut. Polędwica wołowa jest mięsem bardzo delikatnym dlatego nie wymaga długiej obróbki termicznej, smażymy do momentu jak nie będzie już różowa..  W tym czasie w blenderze miksujemy na gładką masę pomidory i dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, po czym zalewamy usmażone mięso. dodajemy resztę przypraw, celowo nie napisałam ilości soli ponieważ są jej różne rodzaje, u mnie wystarczyło nieco ponad pół łyżeczki. Całość na wolnym ogniu dusimy około 15 minut i gotowe:) na prawdę bardzo polecam. przed podaniem posypujemy startym serem u mnie z makaronem pełnoziarnistym

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz