środa, 8 maja 2013

Lekki omlet razowy z kremowym serkiem i kiwi



Robię go bardzo często i z bardzo różnymi dodatkami. Jest puszysty, biszkoptowy i warto go spróbować. Dziś w wersji z kiwi i serkiem homogenizowanym waniliowym. Czas przygotowania jest krótki, omlet nie wymaga miksera, a co najważniejsze jest smaczny i zdrowy:)

Na placek potrzebujemy...

  • 3 łyżki mąki razowej żytniej ( z górką)
  • 3 łyżki mąki pszennej ( z górką )
  • 1 łyżka otrębów pszenno- żytnich
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki maślanki naturalnej 
  • opcjonalnie kilka kropel wyciśniętych ze świeżego grejpfruta lub pomarańcza
  • olej kokosowy lub inny
  • szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Lepiej jest zrobić 2 mniejsze bo placek jest naprawdę spory i często się łamie przy przewracaniu:) i smażymy na oleju kokosowym aż do zrumienienia (około 3 minut z każdej strony) może być inny olej jednak placki tego typu mają to do siebie że chłoną sporo oleju co prowadzi do wzrostu kaloryczności. Dlatego olej kokosowy od jakiegoś czasu u mnie świetnie się sprawdza do smażenia. 

Gotowy placek ozdabiamy kleksami serka homogenizowanego i dekorujemy plasterkami kiwi :) 

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz