Robię go bardzo często i z bardzo różnymi dodatkami. Jest puszysty, biszkoptowy i warto go spróbować. Dziś w wersji z kiwi i serkiem homogenizowanym waniliowym. Czas przygotowania jest krótki, omlet nie wymaga miksera, a co najważniejsze jest smaczny i zdrowy:)
Na placek potrzebujemy...
- 3 łyżki mąki razowej żytniej ( z górką)
- 3 łyżki mąki pszennej ( z górką )
- 1 łyżka otrębów pszenno- żytnich
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki maślanki naturalnej
- opcjonalnie kilka kropel wyciśniętych ze świeżego grejpfruta lub pomarańcza
- olej kokosowy lub inny
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Lepiej jest zrobić 2 mniejsze bo placek jest naprawdę spory i często się łamie przy przewracaniu:) i smażymy na oleju kokosowym aż do zrumienienia (około 3 minut z każdej strony) może być inny olej jednak placki tego typu mają to do siebie że chłoną sporo oleju co prowadzi do wzrostu kaloryczności. Dlatego olej kokosowy od jakiegoś czasu u mnie świetnie się sprawdza do smażenia.
Gotowy placek ozdabiamy kleksami serka homogenizowanego i dekorujemy plasterkami kiwi :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz