czwartek, 9 maja 2013

Do czego nam się przyda olej kokosowy





Olej kokosowy

Jest olejem który, dzięki swoim właściwością, znalazł u mnie bardzo szerokie zastosowanie. Śmiało mogę powiedzieć, że od pierwszego użycia jestem jego ogromną fanką i chyba nie trzeba dodawać, że pachnie nieziemsko :) 
 Używam go do do smażenia, do pieczenia ( świetnie zastępuje masło), do pielęgnacji ciała i włosów, a także do masażu. Najlepszym dla mnie olejem jest olej zimnotłoczony taki olej

 pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna).

   W temperaturze 23 - 27°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten zawiera śladowe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie.


Dlaczego olej kokosowy?

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z  którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.
Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, wykazując silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.
Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.
Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym 
rezultatem stosowany na cerę trądzikową, wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.
W medycynie naturalnej używany jest więc do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.

Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest również jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.

Zastosowanie w pielęgnacji


Oleju kokosowego używam do ciała po kąpieli, skóra jest po nim idealnie nawilżona i gładka, można go śmiało mieszać z balsamami do ciała lub stosować samodzielnie. Świetnie się sprawdza przy demakijażu. Jego dobroczynne działanie nie jest też obojętne naszym włosom, chroni je przed utratą protein. Będący trojglicerydem kwasu laurynowego posiada wysokie podobieństwo do protein wlosa i ze wzgledu na niska wagę molekularna oraz prosty łańcuch linearny jest w stanie dotrzeć do wnętrza włosów. 




Informacje w pełni sprawdzone.
Stosuje, polecam i nie zamienię na inny :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz