Zapiekanka wyszła bardzo dobra, przyznam się wyrób eksperymentalny.) Fajnie czasem spróbować coś innego, ja zawsze z niecierpliwością czekam na efekt końcowy. Na pewno kiedyś jeszcze zrobię.
Ps. Tak się niecierpliwiłam, żeby spróbować, że foto zrobiłam jeszcze w piekarniku:)
Polecam!
100 gram szynki szwarcwaldzkiej
1/4 kalafiora
około 10 sztuk szparagów zielonych
100 gram makaronu razowego np świderki
odrobina startego sera u mnie Edamski
masło do posmarowania naczynia
NA SOS BESZAMELOWY
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
gałka muszkatołowa, pieprz czarny, odrobina soli
Sos beszamelowy fajnie pasował do tej zapiekanki, robi się go bardzo łatwo i szybko
masło rozpuszczamy, powoli cały czas mieszając dodajemy mąkę, kiedy mąka z masłem się połączy powoli wlewamy mleko cały czas mieszając i przyprawiamy :)
masło rozpuszczamy, powoli cały czas mieszając dodajemy mąkę, kiedy mąka z masłem się połączy powoli wlewamy mleko cały czas mieszając i przyprawiamy :)
Naczynie smarujemy masłem, szparagi już połamane obwijamy plasterkami szynki i układamy na samym spodzie, zostawmy sobie 2-3 na przybranie góry. Następną warstwą jest makaron razowy mocno al dente. Kalafiora wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut, potem dobrze odsączonego układamy na makaronie. Wylewamy cały sos beszamelowy na zapiekankę. Całość posypujemy startym serem i na wierzchu układamy szparagi przecięte wzdłuż. Wszystko ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczę się około 30 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz