wtorek, 17 września 2013

Zielona sałatka z kurczakiem w sosie brzoskwiniowo-melonowym



"Zielone talerze " to nie tylko porcja witamin, ale także smaczny i pożywny posiłek, chrupiąca sałata, świeże warzywa, mnóstwo możliwości. Moja sałatka dosyć minimalistyczna, bardzo smaczna no i bez ciężkich sosów, takie lubię najbardziej. Jeśli ktoś lubi połączenie mięsa i owoców na pewno przypadnie mu do gustu.


Pojedyncza pierś z kurczaka
Duża garść ulubionej mieszanki sałat
5-6 pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka
1/2  melona Galia
1 duża brzoskwinia
łyżka cukru pudru
łyżka oleju kokosowego
2 kromeczki bagietki
łyżeczka masła czosnkowego
sól, pieprz czarny, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie

Oczyszczoną pierś kroimy w kostkę, obsypujemy szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich i po pół łyżeczki curry i papryki słodkiej, odstawiamy na chwilę i w międzyczasie przygotowujemy sos. Pół melona oczyszczamy z pestek i kroimy na dwie ćwiartki jedną wrzucamy do blendera, drugą zostawiamy do sałatki, do blendera wrzucamy także obrana, pokrojoną brzoskwinie, dodajemy łyżkę cukru pudru i miksujemy na gładko, sos gotowy:)
  Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, pierś zrumieniamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Bagietkę smarujemy masełkiem czosnkowym i opiekamy w temp 180 stopniu około 4-5 minut. Na talerzu układamy sałatę, pomidorki ogórka i pozostałego melona, dodajemy kurczaka, polewamy sosem i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz