czwartek, 12 września 2013

Pieczony królik w sosie winno- figowym

Pierwszy królik pieczony w całości zaliczony, był po prostu przepyszny, kruchy, delikatny mięsko odchodziło od kostek... co tu dużo mówić na pewno jeszcze zawita nie raz.
Jakiś czas temu w programie Ugotowani właśnie takiego królika przygotowywała Pani Natalia Daszewska, pamiętam, że goście byli zachwyceni, dlatego postanowiłam, że właśnie skorzystam z tego przepisu. 
Zrobiłam na obiadokolację mieliśmy gości i mimo, że, zazwyczaj nie lubię podawać dla gości czegoś czego nie robiłam to jakiekolwiek obawy były zbędne bo był to świetny wybór i wszystkim smakowało. Królik wyglądał bardzo elegancko, wbrew pozorom jest prosty w przygotowaniu, a jego walorów odżywczych i dietetycznych także nie sposób pominąć, bo jest to mięso lekkostrawne, z mała zawartością tłuszczu, zawierające aminokwasy i wiele substancji korzystnych dla naszego organizmu. Także króliki warto włączyć do codziennej diety.

Składniki:

królik
400 g jogurtu naturalnego/ u mnie był grecki
250 ml białego wina
3 marchewki
pietruszka
sól i pieprz
płaska łyżeczka kolendry
płaska łyżeczka majeranku
odrobina pieprzu ziołowego

Królika oczyszczamy, osuszamy i zalewamy marynatą z jogurtu zmieszanego z białym winem na 24h. Po upływie doby królika wyjmujemy z marynaty i nacieramy przyprawami. Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę, a następnie razem z królikiem umieszczamy w rękawie do pieczenia. Dolewamy pół szklanki wody (może być więcej w zależności od wielkości królika) i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 1,5 od 2 godzin. Ja piekłam prawie 2 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy z rękawa. Upieczonego królika podajemy w całości, a sos podajmy w osobnym naczyniu do polania.

Sos
Składniki:
  • 8 fig
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczk ciemnego octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • warzywa, które piekły się razem z królikiem
  • 100 ml białego wina

Sposób przygotowania:
Figi oczyszczamy ze skórki jak najcieniej, kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Wlewamy białe wino i chwilkę dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, oraz warzywa powstałe po pieczeniu królika. Całość gotujemy na małym ogniu 5-8 minut, tak, aby powstał naturalnie gęsty sos. Delikatnie doprawiamy sola i pieprzem, w razie potrzeby gdyby sosik był zbyt gęsty podlewamy winem.  
Bardzo mnie ciekawił smak tego sosu,ale do mięska pasował idealnie:)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz