Szybki i prosty deser nie wymaga miksera. Zostało trochę malin i truskawek więc szkoda, żeby się zmarnowały, ten przepis wykorzystuję do różnych owocowych kompozycji i jest sprawdzony i niezawodny. Owoców można dodawać wedle uznania, jedni wola mniej drudzy więcej.
2,5 szklanki mąki
1 szklanka maślanki naturalnej
3 jajka
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka malin
szklanka truskawek
Wszystkie składniki mieszamy i gładką masę wylewamy na okrągłą tortownicę u mnie 25cm. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Maliny opadną na dno podczas pieczenia, ale da to fajny efekt. Po upieczeniu ciasto studzimy i układamy na wierzchu plasterki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretka truskawkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz