niedziela, 15 września 2013

Pstrąg łososiowy w zielonym towarzystwie brokuł

Zdrowy smaczny, wartościowy i dosyć szybki obiad. Ryby powinny jak najczęściej gościć na naszych talerzach, ja staram się, aby chociaż raz w tygodniu ryba pojawiła się na moim . Ważne dla mnie jest to żeby była to ryba świeża, dostępność jest coraz lepsza, ceny w porównaniu do mrożonych wcale nie wygórowane no i pewność, że ryba nie leży zamrożona od x czasów. 


2 kawałki pstrąga łososiowego
1 limonka
przyprawa do ryb i owoców morza "Dary natury"
sól
1 brokuł


Rybę oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na folii aluminiowej. Na każdy kawałek wyciskamy sok z połowy limonki, obsypujemy solą i przyprawą do ryb i owoców morza. Jest to przyprawa naturalna nie zawierająca żadnych substancji oprócz przypraw czyli pieprz, skórka cytrynowa, cząber, czosnek, majeranek. Zawijamy na co najmniej godzinę w folię i wkładamy do lodówki, można sobie rybę naszykować dzień wcześniej. Smażymy na olejku kokosowym bezzapachowym 4 minuty skórą do góry, na większym ogniu żeby się przyrumieniła czyli jakieś 3-4 minuty, następnie obracamy, przykrywamy przykrywką i na wolnym ogniu dusimy jakieś 7-10 minut w zależności od grubości ryby.
Brokuły myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy do połowy wodą, przykrywamy i gotujemy około 10 minut pod przykryciem od momentu zagotowania wody. Brokuły są wtedy jędrniejsze i nie rozpadają się. Samo zdrowie na talerzu:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz