Moim zdaniem jest to klasyczna sałatka z tuńczykiem w roli głównej, bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Ostatnio sobie o niej przypomniałam i po długiej nieobecności wróciła :)
troszeczkę zmodyfikowałam jej kaloryczność, na smaku wcale nie straciła więc warto.
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
połówka nie zbyt dużej kapusty pekińskiej
4-5 jajek
2 cebule
puszka kukurydzy konserwowej
łyżka oleju lnianego
1,5 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
Gotujemy jajka na twardo i studzimy. W międzyczasie siekamy drobno kapustę pekińską i cebulę, dodajemy kukurydze, tuńczyka i posiekane jajka. Dodajemy łyżkę oleju lnianego. Ta sałatka ma to do siebie, że szybko chłonie majonez i jogurt proponuję więc dodać najpierw po łyżce, a kiedy sałatka się przegryzie dodać resztę, można też całkowicie zrezygnować z majonezu na poczet jogurtu greckiego ale myślę, że 1-2 łyżki majonezu nikogo jeszcze nie zabiły :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz