środa, 12 czerwca 2013

Rurki makaronowe Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą pod serową pierzynką

Rurki Cannelloni można nadziewać na prawdę rozmaitymi farszami mięsnymi jak i bezmięsnymi, tworząc smaczne i proste dania. W mojej wersji rurki nadziewane serkiem Ricottą i szpinakiem w lekkim sosie pomidorowym. Bardzo smaczne i proste danie, dla mnie jako osoby uwielbiającej makarony rewelacja :) Przepis na około 9 rurek Cannelloni, najedzą się 2 bardzo głodne osoby :))

250 gram serka Ricotta
150 gram świeżego szpinaku
250 gram żółtego sera (u mnie Edamski) 
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
łyżeczka suszonej bazylii
sól
9-10 rurek Cannelloni
łyżka masła klarowanego lub zwykłego
tłuszcz do posmarowania formy

Na sos
puszka pomidorów bez skóry
1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
sól do smaku


Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, po czym wrzucamy posiekany czosnek i delikatnie zrumieniamy dosłownie chwilkę. Wrzucamy umyty i osuszony szpinak, gałkę muszkatołową i smażymy 4-5 minut. Szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.:) Nie ma potrzeby długo go męczyć gdyż szkoda wszelkich cennych składników jakie posiada. :) Odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie do miski wrzucamy cały serek Ricotta, a kiedy szpinak przestygnie siekamy go na drobniejsze kawałki i dorzucamy do serka. Dodajemy do całości także 2-3 łyżki drobno startego żółtego sera( resztę sera zostawiamy do posypania wierzchu.) Powstałą masę mieszamy dodajemy pozostałe przyprawy i zabieramy się za nadziewanie naszych rurek. Najlepiej jest to robić przy pomocy małej łyżeczki, pomagając sobie palcami. Nadziane rurki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. i zalewamy sosem pomidorowym, który szybko zrobimy w następujący sposób. Puszkę pomidorów mielimy w blenderze na gładką masę, dodajemy przyprawy, jeszcze raz krótko zamieszamy i wylewamy na makaron. Wierzch posypujemy startym serem tak, aby przykrył sos. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut po czym wyłączamy piekarnik i niech zapiekanka poleży w nim jeszcze około 10 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz