czwartek, 27 czerwca 2013

Panierowana cukinia smażona na oleju kokosowym




Kiedy mamy pod nosem całą masę świeżych warzyw, mięso u mnie odchodzi trochę na bok. Cukinię w tej postaci jadałam jako dziecko, potem na wiele lat o niej zapomniałam, a teraz znowu wraca. Cukinia panierowana ma to do siebie, że chłonie dużo oleju, dlatego smażę ją na oleju kokosowym, który dla naszego organizmu jest bardziej korzystny niż inne oleje. Placki cukiniowe to prosta i szybka przekąska. Polecam:)


1 średnia cukinia ( żeby nie była przerośnięta)
bułka tarta
1-2 jajka
pieprz, sół, zioła prowansalskie

Cukinię myjemy i kroimy w krążki około 1,5 cm grubości i obieramy je ze skórki. Jajko roztrzepujemy dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie wedle upodobań. Cukinię panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Najlepiej kiedy bułka tarta jest domowa, nie wiadomo co jest zmielone w bułkach gotowych ze sklepu, a potrawy na smaku mogą stracić. 
Placuszki niby nic specjalnego, ale po prostu je uwielbiam i polecam:)

Dodaj napis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz