poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ekspresowy maślankowy placek z truskawkami




Sezon na truskawki można uznać za rozpoczęty, o dziwo nie zniknęły jakoś zbyt szybko więc z reszty zrobiłam maślankowy placek. Zalet to ciasto ma wiele, ale przede wszystkim jest bardzo szybkie i łatwe nawet dla tych co za pieczeniem nie przepadają, lub twierdzą, że ciasta im nie wychodzą. To wyjdzie na pewno.:) Kolejna zaleta to fakt,że nie potrzebujemy nawet miksera. Ciasto jest pyszne, wilgotne, idealne do kawy, do śniadania ze szklanką mleka... Czas przygotowania ciasta to 5 minut, 35 minut pieczenia i gotowe.



1 szklanka maślanki
1 szklanka brązowego cukru (może być biały)
2,5 szklanki mąki (ja dałam 2 szklanki mąki i 0,5 szklanki amarantusa)
4 pełne łyżki oleju kokosowego( może być pół szklanki oleju zwykłego)
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki około 300-500 gram (zależy czy ktoś lubi więcej czy mniej)


Wszystkie składniki mieszamy łyżką na gładko, nie ma potrzeby używania miksera. Wylewamy gotowe ciasto na tortownicę posmarowaną tłuszczem ( moja o średnicy 26 cm) i układamy truskawki w całości na cieście, chyba, że są duże możemy układać połówki. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz