piątek, 28 czerwca 2013

Bakłażan zapiekany mozzarellą z sosem pomidorowym


Pierwszy raz robiłam go w domu, choć miałam okazję kiedyś podobnego jeść. Nieskromnie powiem, że lepszego nie jadłam.:) Na przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale na prawdę warto bo myślę, że zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.


1 bakłażan średni
2 kulki mozzarelli (może być light)
ser grana padano lub parmezan do posypania
oliwa z oliwek
sól


Na sos: 
puszka pomidorów bez skóry
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka cukru
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka tartego twardego sera
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
sól do smaku
łyżka mąki kukurydzianej



Bakłażana myjemy i kroimy w krążki około 2 cm, z dwóch stron posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut, aż bakłażan puści wodę.W tym czasie przygotowujemy sos: pomidory blendujemy na gładką masę, wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie składniki oprócz mąki. Kiedy sos będzie gorący dodajemy łyżkę mąki przesiewając ją bezpośrednio do sosu przez drobne sitko, mieszamy i sosu już nie zagotowujemy. Jeżeli ktoś chce może użyć gotowego sosu pomidorowego, ale musi on być dobrej jakości. Po tym czasie każdy krążek obsuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy bakłażana z każdej strony tylko do lekkiego zrumienienia. Teraz w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plaster bakłażana(od spodu największe i tak w górę) łyżeczka sosu pomidorowego i plaster mozzarelli na ostatni polewamy tylko sos. Całość spinamy wykałaczką do szaszłyków i wkładamy do piekarnika na 200 stopni. Pieczemy w termoobiegu 10 minut. Ostrożnie przekładamy na talerz polewamy od góry jeszcze trochę sosem i posypujemy startym grana padano. Pychaaaa:)

Ps.  Z 3/4 bakłażana wyszły mi 2 porcje po 6 plastrów 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz