środa, 12 czerwca 2013

Aromatyczny kurczak w sosie kokosowym z ryżem jaśminowym i kiełkami




Na kurczaka zapewne jest z milion sposobów...albo i dwa.:) Ta wersja bardzo przypadła do gustu nie tylko mnie do tego stopnia, że na talerzach nie zostało nawet ziarenko ryżu. Aromatyczny, egzotyczny smak wciąga maksymalnie. Jest to danie dla lubiących połączenie mięsa i owoców. Na pewno zrobię.... nie raz :)


500 gram piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 średnia cukinia
4 połówki brzoskwiń w zalewie
mleczko kokosowe 100 ml 
przyprawa curry 3-4 łyżeczki
pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
pieprz czarny 1/4 łyżeczki
papryka słodka łyżeczka
imbir 1/4 łyżeczki
sól
olej kokosowy lub oliwa z oliwek


Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę  i obficie przyprawiamy przyprawą curry i delikatnie solą, polewamy łyżeczką oliwy z oliwek ( przyprawy lepiej rozprowadzą się na mięsie.)
Pierś smażymy do zrumienienia około 8-10 minut (poddusi się później z resztą ) i przekładamy do miseczki.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię, pokrojoną paprykę i smażymy około 6-7 minut. Po czym dorzucamy brzoskwinie i smażymy około 5 minut. Na patelnię dorzucamy kurczaka, wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Smakuje rewelacyjnie z ryżem jaśminowym u mnie dodatkowo z kiełkami lucerny.

Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz